Futbalisti Uruguaja vyhrali nad Anglickom 2:1, spasiteľom bol Suarez

20.06.2014 Celý región

Sao Paulo 19. júna (TASR) - Futbalisti Uruguaja vyhrali vo svojom druhom zápase D-skupiny na MS v Brazílii nad Anglickom tesne 2:1 a pripísali si do tabuľky prvé tri body. O triumf Juhoameričanov sa postaral navrátilec po zranení Luis Suarez, ktorý strelil oba góly svojho tímu. Na strane Albionu sa presadil iba Wayne Rooney. Tím z Britských ostrovov nemá na konte ani bod a hrozí mu tak vypadnutie už v skupinovej fáze.

Albion čaká v utorok 24. júna o 18.00 SELČ duel proti Kostarike, Uruguaj bude v rovnaký deň čeliť Taliansku.

Priebeh zápasu

Diváci v Corithians aréne videli v prvom polčase obojstranne ofenzívny futbal. Svoj prvý šampionátový gól mohol v 10. minúte zaznamenať Rooney, ktorý zahrával priamy kop z dobrej palebnej pozície spoza šestnástky. Muslera sa na jeho strelu len bezmocne prizeral, no lopta na jeho šťastie tesne minula spojnicu brány. Následne mal na druhej strane šancu potrestať nepresnosť Albionu Rodriguez. Po nedôraznom zásahu Jagielku však jeho krížna strela medzi tromi žrďami neskončila.

Skóre sa nezmenilo ani po polhodine hry, keď opäť aktívny Rooney z tesnej blízkosti trafil hlavou konštrukciu uruguajskej brány. Do vedenia sa napokon ako prvý dostal v 39. minúte juhoamerický tím. Cavani našiel mäkkučkým centrom nabiehajúceho Suareza a ten hlavou prekonal Harta - 1:0. Na opačnej strane mal gól na kopačke Sturridge, strelou zvnútra šestnástky však súperovho brankára neprekvapil.

Príležitosť Suareza


Druhé dejstvo odštartovala dobrá príležitosť aktívnehu Suareza, Hart si ale s jeho strelou k pravej žrdi poradil. Ďalšia obrovská šanca sa Uruguaju naskytla V 52. minúte, Cavani však zoči-voči anglickému brankárovi nezakončil presne. Následne mohol z vyloženej pozície vyrovnať Rooney, ale aj pri jeho tretej veľkej príležitosti zasiahol pozorný Muslera. Uruguajčanov na chvíľu vystrašil Pereira po tom, čo ho Sterling zasiahol kolenom do hlavy, no v hre nakoniec pokračoval.

Štvrhodinu pred koncom sa podarilo Rooneymu prelomiť streleckú smolu. Johnson ho našiel prízemnou strelou a útočník Manchestru United pravačkou zblízka vyrovnal - 1:1. Nebudení Angličania naďalej hrozili pred Muslerom, no ďalší gól nepridali. V záverečnej desaťminútovke duel gradoval. Druhýkrát však išiel do vedenia Uruguaj, po rýchlej akcii nekompromisne prestrelil Harta muž zápasu Suarez, ktorý využil zaváhanie súperovej obrany. Hoci sa Angličania snažili ešte o vyrovnávajúci gól, ich úsilie vyznelo kŕčovito.

D-skupina, 2. kolo:
Uruguaj - Anglicko 2:1 (1:0)
Góly: 39. a 85. Suarez - 75. Rooney, ŽK: Godin - Gerrard, Rozhodovali: Velasco - Alonso, Yuste (všetci Špan.)

Uruguaj: Muslera - Caceres, Gimenez, Godin, Alvaro Pereira - Gonzalez (78. Fucile), Arevalo, Cristian Rodriguez - Lodeiro (67. Stuani) - Suarez (88. Coates), Cavani

Anglicko: Hart - Johnson, Cahill, Jagielka, Baines - Gerrard, Henderson (87. Lambert) - Sterling (64. Barkley), Rooney, Welbeck (71. Lallana) - Sturridge

Hlasy po zápase /zdroj: Reuters/

Luis Suarez, strelec oboch gólov Uruguaju: "Sníval som o niečom podobnom. Užívam si tieto chvíle po všetkej tej kritike."

Edinson Cavani, útočník Uruguaja: "Všetci hráči odviedli perfektnú prácu. Pracovali sme od prvej minúty a to nám prinieslo víťazstvo."

Oscar Tabarez, tréner Uruguaja: "Bolo to ako vo filme, ľudia si nemohli priať lepší výsledok, aspoň v Uruguaji."

Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Prišli sme sem s veľkými ambíciami, ale nie sme sme schopní ich naplniť. Je to pre mňa veľmi, veľmi smutné."
 

Vyberte región